(The Feast of the Bean King, between 1640-1645, by Jacob JORDAENS)

...
(The Feast of the Bean King, between 1640-1645, by Jacob JORDAENS)
Коментари Харесай

Въздържанието е най-добър служител на насладата

(„ The Feast of the Bean King ”, between 1640-1645, by Jacob JORDAENS)

Мощта на душата, както и на тялото, е плод на самоограничение. 
МАЛМОНТЕЛ

Въздържанието, споделя един остарял мъдрец, е най-хубав чиновник на насладата.  С това самоограничение, което дава здраве на тялото и душата, нямаме потребност ни от зрелища, ни от разходи, с цел да се развличаме. Затова въздържанието е позитивна нужда, тъй като животът на актуалния човек добива от ден на ден и повече едностранна тенденция, която води към прекомерно неприятни последици. 
С. КРИВЕНКО

Въздържанието е просто един тип юзда, която туряме на своите удоволствия и на своите пристрастености. Оттук произлиза и изразът „ Господар на себе си… ” В човешкото естество има две същества – едно висше, друго – нисше. Когато висшето заповядва на другото, споделят, че човек е стопанин на себе си и това е една хвалба. Но когато, било по неявяване на образование или по някакъв неприятен табиет, нисшето вземе връх над висшето, споделя за този човек, че има безредни стремежи, че е плебей на себе си, а това е нападка и пренебрежение. 

Народ, който пиянства, е народ, който вехне – алкохолизираният народ е на изгубване. 
Д-р ЛЕГРЕН

Като видя маси, покрити с доста и всевъзможни ястия, струва ми се, че виждам подагра, тресчица, заспалост и доста други заболявания, скрити като в засада. 

Неразположението, което чувствувам след всяко излишество, е знак, че афектираната природа си отмъщава. Всяка неизправност е едно зараждащо се самоубийство, един незабележим под земята поток, който подкопава и унищожава рано или късно основите на зданието. 
БЛАКИ

Знаете ли, какво пие човек в тази чаша, която се люлее в треперещата му от пиене ръка? Пие сълзите, кръвта, живота на жена си и на децата си.
ЛАМИНЕ

Пиянството погубва разсъдъка, унижава индивида, прави го предмет на посмешище, за жалост и омерзение. Особено е рисков алкохолизмът – той ни тика към вилнеене, към закононарушение и обръща индивида на гневен звяр. 
ВЕСИО

Алкохолизмът в наше време нанася повече провали от трите исторически бича – гладът, чумата и войната. 

В бутилката незадоволството търси разтуха, страхливостта – поощрение, срамежливостта - смелост за разврат. 
ДЖОНСЪН

Силните питиета са проклинание за индивида. Само като ги отхвърли напълно, ще се избави и ще се въздигне. Първата стъпка към човешкото достолепие е да се откажеш от това, което прави индивида звяр. Народът би трябвало да се научи да се въздържа, другояче ще влече робство и ще бъде използван като оръдие. 
ЧАНИНГ

Ужасяваме се от холерата. Ракия е различен подобен камшик.
ФОНСГРИВ

Никога не яж, до момента в който ти стане тежко, в никакъв случай не пий до несвяст. 
ФРАНКЛИН

Този ще освободи човечеството от бича на алкохолизма, който води хората посредством възпитанието от ниското пиене към това свещено замайване, в което са изпадали същинските поети и където ни извисява ентусиазмът. 
РАВЕСОН

Картина: „ The Feast of the Bean King ”, between 1640-1645, by Jacob JORDAENS (1650-1899), Kunsthistorisches Museum

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР